HTML

Let's Do It

Good day! I am designer 34 years ago. Founded in 1979. I work very professional and very cheap.

Friss topikok

Címkék

Archívum

A freelancer's life

2013.02.21. 10:04 Lándzsa

Témánál vagyok

Címkék: freelancer

Régóta szerettem volna ilyet. Volt is - egy rövid ideig. Freelancer blog a freelance designer időkből. Véleményeztem, okítottam, terjesztettem azt igent és a nemet. De vége lett. A blognak is, meg a freelancingnek is. Elkapott a kilenctől ötig kényelme, visszavonultam a corporate hétköznapok unalmába, a biztosba, a fix nettóba.

Most, hogy a láblógatás és meetingekre járás helyett helyett ismét a nulla-huszonnégy lett az, amiből a villanyszámlát, meg az S-Merci részleteit fizetem, megint csak itt a késztetés, hogy véleményezzek, okítsak, terjesszek igent és nemet is. Mert van mit.

Voltmár

Legutóbb 4-5 éve próbálkoztam szabadúszással. Elég béna az első post harmadik bekezdésében ekkora közhellyel blamálni magamat, de be kell, hogy valljam: baromi sokat változott az internet ezen része is. A Facebook mindennapos lett, a buzzwordök pedig a "Flash, PSD, Blog, VideoPlayer"-ből idővel "HTML5, CSS3, tablet, responsive"-vá alakultak. Minden valamire való ügyfél asztalán, környezetében ott egy iPad, még a Flash-t is iOS-szé kell alakítani (ha nem megy, hát alkalmazást kell írni hozzá).

Változtak a módszerek is ám. No nem a Photoshop -az még mindig egy hasznos, gyakran alkalmazott eszköz- de például a lehúzás, lopás elképesztő, ipari méreteket öltött. Gyárak alakultak a lopás jegyében, üzemek, futószalagok végzik gigantikus méretekben az átverést. Persze mindezeket csak én, az Európa peremére szorult melós gondolom lopásnak, a világpopuláció háromnegyed részét adó népek, nemzetek egyáltalán nem.

Idő közben megjelent a bidding, a licitálás, ami az amúgy is nyomott árakat és az egész bizniszt természetéből adódóan tovább torzította. Nem elég, hogy logóért és brandingért már így is elképesztően kevés pénzt lehet elkérni, még az ember alá is ígérnek rendszeresen és -ami még fontosabb- szervezetten.

pakker.jpg

Azon túl, hogy a harc a betevőért továbbra is adott, van ám olyan aspektus is, ami nem változott. Az ügyfelek java része például továbbra sem tudja, miről beszél, mit akar mondani, mi is az, amit óhajt, amire vágyik. Persze ezzel semmi gond nincs, mindaddig, amíg Dél-kelet Ázsia erre reflexből, percek alatt reagál. Mert, hogy a Dear Sir/Madam igen is tudja, mi kell a vásárlónak. Ezt tanulja egész életében. Sőt! Született ügyféltámogatási szakemberek, headsettel és mikrofonnal jönnek ki az anyaméhből. Azt is bevállalják, amit nem lehet, amit épeszű, magára valamit is adó ember röhögve, kissé lenézve ellapoz. MAC-address-t kérnek le a juzertől és küldenek tovább a szervernek  - mindezt a weben, PHP-ben! Az eddig csak telefonban vagy emailben, supportostól hallott-olvasott bullshit elképesztő erővel dolgozik a freelancer piacon is. Yes Sir, good day Sir! Mindenre van megoldás! Kell egy 16 platformos, brandelhető, hétzenés videochat alkalmazás arhitektúra-tervezéssel, teljes backend és frontend fejlesztéssel? No problem Sir, 250 dollár lesz, ha más nem lesz!

Az egész biddinget a kezében tartó és a monszun szerű ázsiai melós áradatért felelős middle man szektor pedig drága pezsgővel baromi jót mulat az egészen. Azt hiszem, egy végzős közgazdásznak remek lehetőség az ezeken a helyeken fellelhető kereslet-kínálat modell elemzése.

Leszmég

Semmiképp nem azért indítom ezt a blogot, hogy panaszkodjak. Épp ellenkezőleg! A nyavajgáson túl lesz itt csupa hasznos dolog is. Igyekszem megosztani a tapasztalatot, mindazt, ami a nem túl egyszerű freelancing-evickélés közben felgyülemlik. Ami hasznos lehet másnak is. Akarok szakmázást is, de az irányt, a freelancer tanácsadást mindenképpen tartani szeretném, azért, hogy ne csak a designerek, fejlesztők okulhassanak belőle.

Leszek majd nagyon okos is, nagyon fel fogom minden érdeklődőnek a figyelmét hívni arra, mit kéne és mit nem. A magyar szokásokat kerülve kendőzetlenül fogok a pénzről is beszélni. Persze a zsebembe és a tárcámba továbbra is csak a feleségem nézhet bele, de let's talk about the dough mindig is lesz, e nélkül azt hiszem, nem lehetne hiteles blogot vezetni ebben a témakörben.

Elemzek majd szoftvereket, szolgáltatásokat is. Time tracking, project management, minden terítékre kerül, ami segíti-segítheti a freelancer munkáját. Írok majd hatékonyságot növelő lehetőségekről, eszközökről, fizetési rendszerek előnyeiről és buktatóiról, illetve régi vágyam, hogy adózást, bevétel legalizálást érintő témákról is nyíltan beszélhessek.

Tehát: belecsaptam, pötyögtem, submiteltem. A nehezén, a bullshiten azt hiszem, túl vagyok. You are very welcome dear Sir/Madam!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://letsdoit.blog.hu/api/trackback/id/tr555094554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása